“Bine” si “Rau” – cum sa scapam de ele

fata roscata cu aripi si coarne verdeata

Bine si rau, asa niste concepte de baza, atat de aproape de inimile noastre. Oare chiar sunt? Sau sunt mai degraba niste mari limitari prin care trebuie sa trecem ca sa ne vedem in sfarsit lumina propriei fiinte, mai puternica decat orice rasarit?

Majoritatea dintre noi credem in bine si rau. Si e natural sa se intample asa. Conceptele astea sunt asa de bine inradacinate in noi de catre societate, filme, educatie, religie (mai ales religie!) si de mii de ani de conditionare incat e un drum lung pana sa vezi lucrurile altfel. Dar daca in continuare lucrezi la tine, daca studiezi, gandesti, si mai ales simti, daca esti constient de propriile emotii, la un moment dat nu numai ca simti si stii ca aceste concepte sunt constructe, ci si intelegi de ce. Si va fi eliberator.

Daca citesti cuvintele de mai sus si esti dezgustat(a) de idea ca niste ciudati considera ca nu exista bine si rau si in consecinta nu au nici o responsabilitate asupra propriilor actiuni si nu e nici o problema daca se plimba de colo-colo si fac orice ii taie capul, abuzand de oameni cat curpinde, lasa judecata. Nu asta se intampla. De fapt, e chiar opusul acestei idei. Cum?

Primul nivel este – faci un lucru bun pentru ca te astepti la o recompensa pentru asta, oricare ar fi ea.

Alt nivel nu exista pana nu interiorizezi ca aceste concepte nu sunt reale.

Pana atunci, orice faci bine o faci pentru recompense. Ca e vorba de o recompensa financiara sau emotionala, e total irelevant. Majoritatea oamenilor care sunt considerati ‘oameni buni’ fac fapte bune pentru recompense emotionale. Unii oameni sunt fericiti cand fac bine si altii cand fac rau. Dar care este energia initiala din spatele ambelor actiuni? Nevoia de fericire, de completitudine, de conexiune cu sursa. Dar rezultatele acestor 2 actiuni aparent diferite sunt intotdeauna aceleasi? Pe termen scurt, in majoritatea cazurilor, nu. Pe termen lung – binele poate rezulta in rau si raul in bine, fara ca rezultatul sa fie cat de cat previzibil.

Este textul asta un indemn sa faci orice iti vine? Cu siguranta nu. Dar cand schimbi perspectiva, iti dai seama ca nu mai simti nevoia sa faci ‘rele’. Incetul cu incetul, nu te vor mai face fericit(a). Iti vei da seama ca vei fi tu in primul rand afectat de consecintele actiunilor tale. Poate nu vei reusi sa faci rau altora, dar cu siguranta vei reusi sa iti faci rau tie. De asemenea, cu cat mai tare te apropii de sufletul tau, nevoia de rau, de drama si haos se pierde pe drum, pentru ca sufletul tau nu are nici o legatura cu raul. Sufletul tau e energie pura, conectata cu sursa. Nu e nevoie de legi, religie, vina si bariere de nici un fel, care sa te tina in limitele bunatatii. Vei fi bun in mod natural.

woman dressed in blue hands palms pressure dark background

Ce se intampla daca faci bine din orice alt motiv decat conexiunea cu sufletul tau si cu sursa? De exemplu: faci fapte bune pentru ca esti un bun crestin (sau orice alta religie). Sau le faci pentru ca asa simti ca esti un om bun, pentru ca parerea ta despre tine e atat de proasta incat doar diverse intamplari externe te tin pe linia de plutire intr-o mare de durere auto-cauzata? Sau le faci pentru ca ai complexul eroului, sau esti un cavaler pe cal alb sau doar un salvator tipic? In aceste cazuri faptele tale bune vor avea consecinte dezastruoase. Vei fi asa de hotarat sa ii ajuti pe altii incat vei insista sa ajuti oameni care nu au nevoie de salvare, sau faptul ca ii salvezi tu ii va impiedica sa se salveze singuri si sa aiba o viata mai frumoasa pe termen lung. Ii vei judeca pe toti cei care nu sunt la nivelul tau de bunatate si te vei sui permanent pe varful propriei tale superioritati, fara nici o sansa sa iti imbunatatesti propria viata.

Daca ce am scris mai sus iti calca in picioare conceptul de sine si te deranjeaza profund, excelent! Inseamna ca deja se trezeste ceva in tine. Daca pur si simplu consideri ca e o mare tampenie, nu e nici o problema, te vei intalni cu aceleasi situatii din nou si din nou pana ceva incepe sa se miste. Doar ca nu e inca momentul. Daca esti pe partea cealalta a monedei si faci permanent fel de fel de rele, gen inselat, manipulare sau abuzuri de orice fel si te fac sa te simti bine, fii sigur(a) ca te inseli pe tine, te manipulezi pe tine, te abuzezi pe tine. Daca nu e clar inca, nu iti face griji – va fi. Poate nu iti vei da seama de unde vine, dar de venit va veni.

Ce poti sa faci in sensul asta? Accepta-ti conditia de om: nu esti bun! Nu esti rau!

Pasul 1: afla cine esti cu adevarat. Dezbraca-te de cat mai multe din conceptele despre tine pe care ai reusit sa ti le iei pe umeri in atatia ani de programare.

Pasul 2: Accepta-te cu toate partile, fie ca iti plac sau nu.

Va dura o vreme. Dar dupa asta esti liber(a).

Pana atunci, pace si iubire.

doi oameni pe plaja liniste pace culori pastel mare ocean apus rasarit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *