Fa ce ai de facut

femeie bruneta vorbeste la microfon scena

In imagini ma vezi doar pe mine, vorbind la un microfon. Vorbeam unei sali de adolescenti la sfarsitul liceului, care se indreapta spre facultate si isi cauta drumul prin viata. Fete si baieti, mai timizi si mai indrazneti, mai veseli sau mai rezervati. Dar indiferent de cum pareau, toti m-au intrebat, sub diverse forme, acelasi lucru: cum fac sa am incredere in mine? Daca dai o cautare scurta pe Google o sa descoperi nenumarate articole cu pasi concreti despre cum sa iti castigi increderea in tine, fie ca a fost pierduta, fie ca nu ai avut-o vreodata (ceea ce e mai putin probabil), asa ca nu voi mai adauga si eu unul in plus.

Dar ce pot sa iti spun este urmatorul lucru: increderea ta in tine nu va fi niciodata la 100%. Dupa ce depasesti un obstacol, si te simti putin mai bine tu cu tine, te asteapta altul dupa colt, unul si mai mare si mai greu de depasit. Iar daca nu te asteapta, fa-l tu sa apara, pentru ca atata timp cat nu ai atins iluminarea, ai nevoie de aceste obstacole pentru ca viata ta sa merite traita. Mereu iti va fi frica, mereu nu vei avea incredere in tine intr-o situatie sau alta. Este valabil si in cazul meu, evident. Cum fac sa imi treaca? Nicicum. Fac ce am de facut indiferent ce simt in momentul respectiv. Iti e frica? Si ce?! Fa oricum ce ai de facut! Nu ai incredere ca te vei descurca? Si ce?! Fa CE AI DE FACUT! Dupa ce ai facut, s-ar putea sa descoperi ca ti-a si placut, in ciuda fricii.

public spectacol

Imaginile cu mine si microfonul sunt ilustrative pentru situatie. Seinfeld spunea ca in America cea mai mare frica este frica de a vorbi in public. Frica de moarte e pe locul 2. Ceea ce inseamna ca oamenii prefera sa fie in sicriu decat sa vorbeasca grupului de oameni adunati la inmormantare! Inainte sa vorbesc in public prima data imi era atat de groaza incat speram sa mi se intample ceva inainte. Apoi, in timp ce vorbeam, mi-am dat seama ca imi place maxim! Sentimentul de expunere si vulnerabilitate absoluta pe care il ai cand se uita un grup mare la tine se transforma pentru mine intr-un fel de extaz pe care acum mi-l doresc. Dar nu as fi aflat niciodata asta daca nu indrazneam sa ma expun. As fi trait mereu in umbra, considerand ca nu sunt destul de buna, de elocventa, de pregatita, de suficienta! Si era umbra propriului meu ego, care incerca sa ma protejeze. Dar de ce ne protejeaza ego? In principiu, ego incearca sa ne mentina in viata, protejandu-ne de orice situatie care poate sa rezulte pana la urma in moartea noastra fizica. Cu vorbitul in public explicatia e foarte simpla: vorbesti in public, deci te expui grupului, care te poate respinge si exclude. Daca esti exclus in zilele noastre nu mai e asa o mare problema, pentru ca poti sa iti gasesti un alt grup unde sa te integrezi. Dar ego nu stie asta, pentru ca daca erai exclus din triburile de la inceputurile istoriei omenirii, erai singur, fara protectie, si deveneai rapid prada animalelor salbatice. Acum nu mai sunt asa de multe situatii unde avem mari sanse sa murim. Asa ca, fara sa isi dea seama, indeplinindu-si rolul lui de la inceputul timpului si pana acum, ego ne protejeaza de fericire! Ia-l de mana si explica-I frumos ca nu vei muri. Dupa care FA CE AI DE FACUT!

arhitectura moderna gradina suspendata Japonia ego indrazneala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *